Bengusia

Bengusia

Bobasek

Bobasek

wtorek, 29 maja 2012

Börek :)

Ja uwielbiam gotowac a maly rabus jesc :)







8 komentarzy:

  1. podziel się przepisem!! :) :) :) jest tam jakieś nadzienie?

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę o przepis, bo sam widok aż zachęca ...proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz poloze dzieci spac i dodam przepis na blog kulinarny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Emilko, a dlaczego nie powie nam pani jak samemu zrobic ciasto na borka w domu? przeciez nie trzeba duzo skladnikow, jadlam taki borek domowej roboty i jest o niebo lepszy od tego z kupowanym ciastem..

      Usuń
    2. Ciasto na börek to maka woda i sol proporcji nie znam bo nie robie. Ciasto musi byc miekkie. Po zagnieceniu nalezy zostawic je zeby polezalo jakas godzine nastepnie wywalkowac duzy baaaaaaardzo cienki placek. I tu zaczynaja sie schody po potrzebny jest turecki dlugi cienki walek a ciasto musi byc bardzo cienkie az przeswitujace.
      Ja osobisce nie robie sama yufki bo nie umiem tak cienko walkowac. Kiedys robilam rozciagajac reka ciasto ale to pracochlonne a ja nie mam tyle czasy zeby sie w to bawic. Wole zaplacic 4 liry (8zl) i miec kilogram gotowej swiezej yufki prawie takiej jak domowa. jesli ktos chce skosztowac prawdziwego tatarskiego börek zapraszam do Suprasla na podlasiu do restauracji Przysmaki Tatarskie tam moja ciocia serwuje wlasnej domowej roboty börki z roznym nadzieniem miesnym serowym i na slodko.

      Usuń
  4. Ja nie chce przepisu, ja chce burka i rabusia!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakbym widziala moja coreczke :) kristinka nic tylko by jadla...

    OdpowiedzUsuń