Pani Emilko, a dlaczego nie powie nam pani jak samemu zrobic ciasto na borka w domu? przeciez nie trzeba duzo skladnikow, jadlam taki borek domowej roboty i jest o niebo lepszy od tego z kupowanym ciastem..
Ciasto na börek to maka woda i sol proporcji nie znam bo nie robie. Ciasto musi byc miekkie. Po zagnieceniu nalezy zostawic je zeby polezalo jakas godzine nastepnie wywalkowac duzy baaaaaaardzo cienki placek. I tu zaczynaja sie schody po potrzebny jest turecki dlugi cienki walek a ciasto musi byc bardzo cienkie az przeswitujace. Ja osobisce nie robie sama yufki bo nie umiem tak cienko walkowac. Kiedys robilam rozciagajac reka ciasto ale to pracochlonne a ja nie mam tyle czasy zeby sie w to bawic. Wole zaplacic 4 liry (8zl) i miec kilogram gotowej swiezej yufki prawie takiej jak domowa. jesli ktos chce skosztowac prawdziwego tatarskiego börek zapraszam do Suprasla na podlasiu do restauracji Przysmaki Tatarskie tam moja ciocia serwuje wlasnej domowej roboty börki z roznym nadzieniem miesnym serowym i na slodko.
Apetyczne.
OdpowiedzUsuńpodziel się przepisem!! :) :) :) jest tam jakieś nadzienie?
OdpowiedzUsuńproszę o przepis, bo sam widok aż zachęca ...proszę:)
OdpowiedzUsuńZaraz poloze dzieci spac i dodam przepis na blog kulinarny :)
OdpowiedzUsuńPani Emilko, a dlaczego nie powie nam pani jak samemu zrobic ciasto na borka w domu? przeciez nie trzeba duzo skladnikow, jadlam taki borek domowej roboty i jest o niebo lepszy od tego z kupowanym ciastem..
UsuńCiasto na börek to maka woda i sol proporcji nie znam bo nie robie. Ciasto musi byc miekkie. Po zagnieceniu nalezy zostawic je zeby polezalo jakas godzine nastepnie wywalkowac duzy baaaaaaardzo cienki placek. I tu zaczynaja sie schody po potrzebny jest turecki dlugi cienki walek a ciasto musi byc bardzo cienkie az przeswitujace.
UsuńJa osobisce nie robie sama yufki bo nie umiem tak cienko walkowac. Kiedys robilam rozciagajac reka ciasto ale to pracochlonne a ja nie mam tyle czasy zeby sie w to bawic. Wole zaplacic 4 liry (8zl) i miec kilogram gotowej swiezej yufki prawie takiej jak domowa. jesli ktos chce skosztowac prawdziwego tatarskiego börek zapraszam do Suprasla na podlasiu do restauracji Przysmaki Tatarskie tam moja ciocia serwuje wlasnej domowej roboty börki z roznym nadzieniem miesnym serowym i na slodko.
Ja nie chce przepisu, ja chce burka i rabusia!
OdpowiedzUsuńjakbym widziala moja coreczke :) kristinka nic tylko by jadla...
OdpowiedzUsuń