Bengusia

Bengusia

Bobasek

Bobasek

niedziela, 5 grudnia 2010

Weekendowe gotowanie


Kiedys pisalam, ze na swieta chce zrobic baklawe niestety swiateczne zakupy robilismy dosc pozno wiec nie znalezlismy juz nigdzie specjalnego ciasta na baklawe.
Ostatnio czytam polskie blogi kulinarne i widze ze coraz bardziej popularne jest tu ciasto filo, ktorego wlasnie uzywalam do wypieku baklawy.
W Turcji mamy 2 rodzaje tego ciasta. Jedno jest do wyrobow slonych i nazywa sie boreklik yufka drugie zas to baklawalik yufka i jest to specjalna bardzo cieniutka yufka do baklawy.
Na specjalne zamowienie mojej rodzinki przywiozlam im kilka rodzajow roznego ciasta filo. Oczywiscie tego na baklawe rowniez. Musze jednak ostrzec osoby ktore beda chcialy same upiec baklawe, bardzo wazny jest rodzaj masla my uzywalysmy tego o duzej zawartosci tluszczu chyba 82% ale i ono sie do baklawy nie nadaje. Najlepsze jest maslo klarowane gdyz nie zawiera dodatkowo mleka czy serwatki. A teraz juz bardzo prosty przepis na baklawe z ciasta filo.

Baklawa z gotowego ciasta filo

Skladniki:

opakowanie ciasta filo (ja mialam 800g)
400g masla klarowanego
250g orzechow wloskich

syrop:
5szklanek cukru
4szklanki wody
kilka kropel soku z cytryny

Sposob przyzadzania

Najpierw gotujemy syrop. Wode i cukier wsypujemy do garnka i gotujemy gdy zacznie wrzec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia.

Duza kwadratowa blache smarujemy maslem i reszte masla topimy.
Na wysmarowana blache ukladamy jedna warstwe ciasta i na nia nastepna i jeszcze jedna. Po trzech warstwach smarujemy maslem. Ciasto jest cieniutkie wiec ukladanie kazdej warstwy zajmuje duzo czasu ale jest to konieczne gdyz nada chrupkosc baklawie.
Co 3 warstwy ciasta smarujemy maslem a co 15 warstw posypujemy wczesniej rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Jesli orzechy rozdrabniamy w blenderze uwazajmy zeby nie rozdrobnic ich na pyl. Jedzac musimy czuc kawalki orzechow.
W opakowaniu ciasta mamy 40 warstw wiec beda 2 warstwy orzechow.
Gdy wszystkie warstwy mamy ulozone ciasto kroimy w male kwadraty i polewamy maslem ktore nam zostalo.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Baklawa ma sie zarumienic. Gdy sie upiecze i lekko ostygnie polewamy ja syropem i zostawiamy na kilka godzin. Gdy syrop wsiaknie i baklawa ostygnie mozemy juz jesc.
Moja baklawa jest w kropki to wlasnie przez maslo ktore mialo w sobie mleko czy cos takiego. Klarowane maslo nie zepsuje wygladu baklawy.




9 komentarzy:

  1. A dlaczego dla nas nie przywieźliście baklawy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomnialam zupelnie. Ale masz przeciez jufke na baklawe wiec sama mozesz zrobic. Masz wolne wiec duzo czasu. Jesli zmeczysz sie rozkladaniem tych cieniutkich warstw bedziesz miala czas na odpoczynek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super dziekuje za przepis, chociaz ostatnio na swieta robilam baklawe, zawijalam kazda warstwe posypana orzechami na cienki walek, wyszla znakomita. A ta musze wyprubowac. Dziekuje Olga

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam twojego bloga od bardzo dawna, jeszcze na onecie. Uwielbiam jak piszesz, zwłaszcza o kulturze Turcji. Teraz założyłam własnego bloga, więc mogę jednocześnie komentować oraz zaprosić Cię do siebie.
    http://moniap.blogspot.com/
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. my uzywamy serbskiego slowa na yufke- kora. ale tutaj w szkocji kupujemy w palestynskim sklepie turecka yufke ;) baklavy nigdy nie robilam sama i sie nie podejmuje. robie tylko serbskie burki i gibanice :D

    OdpowiedzUsuń
  6. gdybyś mogła napisać do mnie na maila pawlik.monika@wp.pl to wysłałabym ci zaproszenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olgo, ten rodzaj baklawy zawijany na walek nazywa sie chyba burma i jest wysmienita. Moja tesciowa robi ja na kazde swieta. Oczywiscie yufke na baklawe zagniata i walkuje sama, nie korzysta z gotowcow tak jak ja ale ja w koncu jestem yabanci gelin (synowa cudzoziemka) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moniko, probowalam Ci wyslac mail ale nie wiem dlaczego za kazdym razem wraca. Podaje wiec tutaj moj adres mailowy:
    bengusia@op.pl
    Bedzie mi bardzo milo poznac blizej kolejna z moich czytelniczek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. No widzisz nawet nie wiedzialam ze ma to inna nazwe, dziekuje. Ja niestety tez korzystam z gotowcow. Pozdrawiam Olga

    OdpowiedzUsuń