Bengusia

Bengusia

Bobasek

Bobasek

niedziela, 19 grudnia 2010

weekendowe gotowanie


Zgodnie ze starym zwyczajem dzisiaj gotuje. Bedzie to deser, ktory ma swoja historie. Nazywa sie aszure i robi sie go w Dzien Aszura. Oczywiscie ze wzgledu na to iz jest przepyszny, sycacy, pozywny i bardzo zdrowy robi sie go czesciej niz raz w roku. Ja robilam ten deser pierwszy raz ale wiem ze bedzie czesto goscil w naszym domu poniewaz cala rodzina go uwielbiamy.
Nim podam przepis zgodnie z zyczeniem jednej z czytelniczek krotko opisze Dzien Aszura.
Jest to wazny dzien dla muzulmanow przede wszystkim odlamu szyickiego. Jest to dzin zaloby gdyz w tym dniu w miejscowosci Kerbela zostal zamordowany wnuk proroka Muhammeda Husein. Co wspolnego z tym wydarzeniem ma deser?
Legenda glosi, ze matka Huseina, Fatma kiedy dowiedziala sie, ze jej syn zostal zamordowany wlasnie gotowala obiad. Tradiczna wiadomosc byla dla niej szokiem dlatego do garnka zaczela wrzucac wszystko co miala pod reka i tak powstala aszure.
Wlasnie przez to, ze do deseru wrzuca sie "dziwne" skladniki moj maz nie jadl go do czasu kiedy sie poznalismy. Ja uwielbiam aszure wiec Abdullah sie przelamal i sprobowal. Od tej pory to jeden z jego ulubionych deserow.

Skladniki:
garsc pszenicy
garsc fasoli
garsc ciecierzycy
garsc kukurydzy
150g orzeczow wloskich luskanych
150g orzechow laskowych luskanych
150g suszonych fig
150g suszonych moreli
jablko
150g rodzynek
2 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej
2 lyzki kandyzowanej skorki cytrynowej
50g suszonych porzeczek (kus uzumu)
50g orzeszkow piniowych (cam fistigi)
granat
cukier
szczypta soli


Sposob przyzadzania
Dzien wczesniej nalezy namoczyc pszenice, fasole, ciecierzyce a nastepnego dnia zmienic wode i dodajac garsc kukurydzy z puszki nalezy gotowac az pszenica napecznieje a fasola i ciecierzyca zmiekna. Lekko solimy. Figi i morele kroimy w drobna kostke, skorke pomaranczowa i cytrynowa kroimy w kostke lub drobniutkie piorka. Jablko obieramy i rowniez kroimy w kostke. Rodzynki i suszona porzeczke myjemy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy z pozostalymi skladnikami. Dodajemy szklanke cukru i nadal gotujemy. Potrawa ma miec konsystencje lekko gestej zupy. Gotujemy co najmniej 40 minut. Gdy wszystkie smaki sie polacza sprawdzamy czy deser jest wystarczajaco slodki jesli nie, dosladzamy. Orzeszki piniowe lekko smazymy na patelni w niewielkiej ilosci oleju i dodajemy do garnka. Pozostale orzechy rozdrabniamy w blenderze nie ma to byc jednak proch a male kawalki.
Deser przelewamy do miseczek i studzimy.

Przed podaniem chlodny deser posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami i owocami granata.
Po prostu pycha :)


10 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię ten deser, moja teściowa go dla mnie czasem gotuje, ciężko się powstrzymać od jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z Pani przepisów jak do tej pory zrobiłam ciasto rewani i izmir koftesi. Czas na aszure!! Ciasto i koftesi udały się rewelacyjnie! Czekam na kolejne przepisy !!/ Martyna

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się, izmir koftesi są pyszne i łatwe do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie na czym polega i skąd się wziął Dzień Aszura.

    Jak tylko uda mi się zebrać potrzebne składniki to spróbuję wykonać taki deser pewnego dnia.
    - Jestem bardzo ciekawa smaku tych wszystkich składników połaczonych ze sobą :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy deser, jestem także ciekawa jego smaku... hmmm... Trzeba go będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Emilio, widzę odrobinę podobieństwa do kutii:) jak Pani uważa?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak aszure pycha pycha, robilam raz, chyba dwa lata temu, tez bardzo lubie, moze skusze sie teraz tez:)
    smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Magnatko, kutii nigdy nie jadlam ale o niej slyszalam sprawdzilam na wikipedii jak wyglada i rzeczywiscie to jakby aszure tylko na sypko bez wody :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. w ogole to dzien Aszura pochodzi od swieta upamietniajacego wyjscie narodu wybranego z Egiptu (gdy Prorok Muhammad saws przybyl do Medyny odkryl ze Zydzi poszcza tego dnia i sie spytal, czemu, poinformowany ze to na pamiatke wyprowadzenia z Egiptu powiedzial, ze muzulmanie tez maja prawo do swietowania na pamiatke Proroka Mojzesza i zalecil post tego dnia, z tym wyjatkiem, ze muzulmanie poszcza Aszura i dzien przed lub po w celu odroznienia sie od Zydow), dopiero pozniej szyici zaczeli swietowac ten dzien jako dzien smierci meczenskiej Imama Husseina ra

    OdpowiedzUsuń