Bengusia

Bengusia

Bobasek

Bobasek

niedziela, 12 grudnia 2010

weekendowe gotowanie

Dzisiaj jak to jest w weekendowym zwyczaju bede gotowac. A dokladniej podam przepisy na trzy rodzaje tureckich surowek, ktorych zdjecia zamiscilam juz kiedys na starym blogu opowiadajac o grilowaniu. O przepisy prosila jedna z Czytelniczek wiec spelniam zyczenie ( tym razem nie musialas tak dlugo czekac jak na mercimek koftesi :))

Coban salatasi czyli salatka pasterska

skladnki:
pomidor
ogorek
cebula
pietruszka
papryka
oliwa z oliwek
sol
nar eksisi czyli koncentrat soku z granata lub sok z cytryny

sposob przyzadzania
Wszystkie skladniki pokroic w drobna kostke, natke pietruszki drobno siekamy. Solimy dodajemy oliwe i lyzke soku z granata lub sok z cytryny. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut aby smaki sie wymieszaly.



Mevsim salatasi czyli salatka na kazda pore
Jest to surowka najczesciej serwowana do obiadu. Tak naprawde przyzadzajac ja mozna uzyc wszystkich swiezych warzych jakie posiadamy. Zima surowka jest bardziej zielona a latem ze wzgledu na swieze przepyszne pomidory bardziej czerwona.

skladniki:
salata
szczypior
koperek
natka pietruszki
ogorek
pomidor
marchew
fioletowa kapusta (zaskocze Was ale wlasnie wylecialo mi z glowy jak mowimy po polsku na ciemna kapuste)
oliwa z oliwek
sok z granata lub sok z cytryny
sol

sposob przyzadzania:
Salate drobno siekamy lub drobno rozrywamy, szczypiorek, koperek, pietruszke drobno siekamy, ogorek i pomidor kroimy w drobna kostke. Kapuste szatkujemy, marchew scieramy na tarce o duzych oczkach.
W zaleznosci co bardziej lubimy lub jaki kolor surowki chcemy otrzymac danego skladnika mozemy dodac wiecej lub mniej.
Dodajemy oliwe, sok z granata lub sok z cytryny solimy mieszamy i podajemy po 20 minutach gdy smaki sie juz wymieszaja.



Sogan salatasi czyli salatka cebulowa

skladniki:
kilka duzych cebul (najlepiej w kilku kolorach ja uzylam czerwonej i slodkiej bialej)
duzy peczek pietruszki
pomidor
sol
sumak (turecka przyprawa do suruwek)
sok z granata
sok z cytryny
pieprz

sposob przyzadzania
Najpierw musimy pozbyc sie goryczki z cebuli. Kroimy ja w drobne piorka mocno solimy i pozostawiamy na 5 minut. Mieszamy reka wyciskajac sok ktory zawiera goryczke. Myjemy i osuszamy na papierowym reczniku. Kroimy pomidory, siekamy drobno natke pietruszki i mieszamy skladniki. Polewamy oliwa, sokiem z granata, kropimy sokiem z cytryny lekko solimy, dodajemy sumak i pieprz mielony. Wszystko mieszamy i jak zwykle czekamy 20 minut zeby smaki sie wymieszaly



4 komentarze:

  1. Na fioletową mówimy "czerwona kapusta" :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie wyglądają na pyszne, ale ja mam ochotę na tą zieloną! Przypomina mi lato!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie;)
    Kochana,na prawde odwazna z Ciebie kobieta,sama w taka podroz.Ale czego sie nie robi dla kilku chwil spedzanych wspolnie z rodzina w domu dziecinstwa.Ach te kilometry...
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. w Poznaniu ta fioletowa to inaczej modra kapusta ;)
    Pozdrawiam serdecznie
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń